Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-03@12:51:07 GMT

راه رسیدن به آرزوها در «لیله الرغائب»

تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۰۷۷۳۵

راه رسیدن به آرزوها در «لیله الرغائب»

نخستین شب جمعه ماه رجب که «لیله الرغائب» یا شب آرزوها نام دارد از قله هایی است که با فتح صحیح و اصولی آن می توان گره بسیاری از مشکلات را با توسل به روزه، نماز و دعا گشود و به آرزوهایی که اغلب جنبه رویا دارد، رنگ واقعیت زد.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، ماه رجب به عنوان ماه مشهور به ماه خدا و دیباچه فصل نیایش و بندگی، فرازها یا نقاط اوجی دارد که با موقعیت شناسی می توان با هر یک از آنها اصطلاحاً «یک شبه ره صد ساله را طی کرد».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از آغاز با ولادت امام باقر(ع) گرفته تا رسیدن به ایام البیض و اعتکاف، ولادت مولود کعبه، مولای متقیان(ع) تا مبعث رسول ختمی مرتبت(ص) که وجود مقدس شان رحمت للعالمین است، همه و همه رجب را موسم بندگی و درک حیات طیبه با عبور از قله های این شاهراه کرده است.

در این میان نخستین شب جمعه این ماه که «لیله الرغائب» یا شب آرزوها نام دارد از قله هایی است که در ماه رجب با فتح صحیح و اصولی آن می توان گره بسیاری از مشکلات را با توسل به روزه، نماز و دعا گشود و به آرزوهایی که اغلب جنبه رویا دارد، رنگ واقعیت زد.

حدیث لیلة الرغائب از پیامبر(ص) نقل شده و در کتاب «اقبال الاعمال» سید بن طاووس آمده است. در این حدیث به جایگاه این شب و اعمال آن اشاره شده است. در این حدیث آمده این شب را ملائکه، لیلة الرغائب نامیده‌اند. زمانی که یک‌سوم از این شب بگذرد، فرشته‌ای در آسمان و زمین باقی نمی‌ماند، مگر اینکه در کعبه و حوالی آن جمع می‌شوند. خداوند به فرشتگان می‌گوید هر چه می‌خواهید درخواست کنید. فرشتگان گویند درخواست ما بخششِ فرد روزه‌دارِ ماه رجب است. خداوند پاسخ می‌دهد: آن را انجام دادم(1).

 

برای این شب اعمالی است از جمله نمازی 12 رکعتی که با کیفیتی خاص بین نماز مغرب و عشاء خوانده می شود و برای آن برکات بسیار است.

 

در این میان و به منظور بهره مندی حداکثری از برکات این شب، باید کیفیت آرزو کردن هایمان را بدانیم تا با شیوه اصولی از این فرصت بهره ای را که باید، ببریم.

 

«لیله الرغائب»، شب بارش رحمت الهی

 

حجت الاسلام والمسلمین «ابراهیم بهاری»، در تبیین کیفیت آرزو کردن در اسلام، اظهار کرد: اولین شب جمعه ماه رجب مصادف با «لیله الرغائب»، یعنی شب آروزها و فرصتی است مغتنم برای ارتباط با ذات باریتعالی و عرض درخواست ها به محضر او؛ اما ... آنچه که باید در مورد این شب ارزشمند دانست، این است که پروردگار عالم دنبال دلیلی است که بندگان را مورد عفو، رحمت و بخشش قرار دهد، به همین جهت «لیله الرغائب»، شب بارش رحمت الهی نامیده شده است.

 

کارشناس مذهبی آرزوهای دور و دراز را مورد نکوهش آموزه های دینی دانست و تصریح کرد: در شرح حال عیسی بن مریم(ع) آمده ایشان روزی از روستایی گذر می کرد، به قومی برخورد کرد که اهل آن روستا از بین رفته بودند، یکی از حوّاریون به حضرت(ع) عرض کرد: گویا بر این قوم عذابی نازل شده است، حضرت عیسی(ع) دعایی کرد تا شخصی از آن قوم زنده شود و علت را جویا شد، وی در پاسخ اینکه شما به چه بلایی مبتلا شدید، گفت: ما چند خطا در زندگی داشتیم، اول اینکه دنیاپرست بودیم و بعد آنکه گرفتار آرزوهای طول و دراز دنیایی شدیم. این نقل نشان از نکوهش آرزوهای دور و دراز در آموزه های دینی دارد.

 

وی با بیان اینکه آموزه های دینی آرزوهای در خدمت آخرت را مطلوب می داند، ادامه داد: دوری از گناه، زیارت ائمه معصوم(ع)، داشتن ذریه پاک، فرزند صالح و امثال آن ازجمله آرزوهایی است که در عین دنیایی بودن آخرت را هم می سازد.

 

این کارشناس مذهبی با بیان اینکه دعا برای فرج امام عصر(عج) از بزرگترین آرزوهایی است که زمینه تحقق دیگر آرزوهای انسان را فراهم می کند، گفت: در روایات است که برای فرج دعا کنید که آن سبب گشایش در کار شما است و در دعای شریف افتتاح نیز می خوانیم: «اللّهم انّا نرغب الیک فی دولة کریمة».

 

حجت الاسلام بهاری با اشاره به آغاز بارش رحمت الهی بر بندگان با ماه رجب، خاطرنشان کرد: لیله الرغایب فرصتی است تا خداوند بندگانش را مورد عفو قرار دهد، به همین جهت توصیه شده از فضلیت های این شب بابرکت بهره کافی ببریم و از لحظات و ساعات آن غافل نشویم و وجودمان را به آنچه توصیه های پروردگار و ائمه معصومین(ع) بوده، زینت دهیم.

 

در این شب میل به عبادت بسیار است

 

حجت الاسلام «سعید امیدیان» نیز در تشریح رغائب، بیان کرد: رغبه از عبارت «امرٌ مرغوب فیه عطاء کثیر؛ شبی که در آن عطاها و مواهب فراوان به دست می آید»، آمده یعنی رغبه، امری مطلوب و موردپسند است، در این شب عطا و مواهب بسیار به دست می آید و میل به عبادت بسیار است.

 

 عضو شورای حوزه علمیه استان لرستان لیله الرغائب را شب میل و رغبت ها نه شب آرزوها دانست و ابراز کرد: خداوند نعمت های معنوی را برای انسان مقدر کرده و انسان را به سمت آن سوق داده است، از نعمت های ویژه الهی برای انسان، نعمت امامت و ولایت است که خداوند می فرماید: «بَقِیَّتُ اللَّهِ خَیْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ» و ائمه اطهار(ع)، بقیه الله را به امام زمان (عج) تفسیر کرده اند.

 

امیدیان عدالت را از بزرگ ترین امیال و آرزوهای انسان معرفی کرد: تنها با وجود مقدس امام زمان(عج) به عنوان ربیع الانام یا همان بهار مردمان است که عدالت به معنای واقعی محقق می شود.

 

 این کارشناس مذهبی با بیان با ظهور عقل مردم کامل می شود، یادآور شد: با ظهور امام زمان(عج) همه آرزوهای بشر در عرصه های فردی و اجتماعی، اقتصادی، سیاسی برآورده می شود، پس فرج و سلامتی امام زمان(عج) را سرلوحه دعاهای لیله الرغائب قرار دهیم.

 

بنابر آنچه گذشت در لیله الرغائب در کنار انس با خدا و دعا و بیان آرزوها باید حواس مان به آرزوهایی که در دل مرور کرده و به زبان می آوریم، باشیم و امیال و آرزوهایی را مدنظر قرار دهیم که ابعاد مختلف از زندگی ما را سامان داده و خیر و فلاح مان در آن باشد. آرزویی به عظمت و آینده سازی ظهور که همه مشکلات مادی، معنوی و اخلاقی و ... ما در تابش نور و گرمای آن ذوب می شود.

 

پی نوشت:

1- اقبال الاعمال، ج2، ص 632.

پایان پیام/9

منبع: شبستان

کلیدواژه: خبرگزاری شبستان کانون های فرهنگی هنری مساجد شهرستان آران و بیدگل آران و بیدگل خبرگزاری اصفهان شبستان لیله الرغائب ماه رجب سبک زندگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۰۷۷۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زن و مرد در رسیدن به مقامات معنوی برابر هستند/ دین اسلام؛ مدافع‌ اصلی حقوق زنان است

آیت‌الله رمضانی گفت: در قرآن درباره زنان، از تعابیری استفاده شده است که همان تعبیر برای مردان استفاده گردیده و تمام مقاماتی که برای مردان، مثل «حیات طیبه» وجود دارد، برای زنان هم است.

به گزارش ایسنا، آیت‌الله «رضا رمضانی» دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) که به دعوت مسلمانان برزیل برای شرکت در همایش «اسلام؛ دین گفت‌وگو و زندگی» به این کشور سفر کرده است، در جمع تعدادی از بانوان مسلمان منطقه آمریکای لاتین، با اشاره به ویژگی‌های منحصر به‌فرد زنان اظهار کرد: زن دارای توانمندی‌های شخصی و جمعی است که یکی از این توانمندی‌های شخصی، بحث تربیت است. عاطفه‌ای که در وجود زن قرار دارد، نمونه‌ای از مهر الهی است، البته مهر الهی خودش هزاران برابر بیشتر از مهر مادری است. نقش تربیتی در خانواده به زن داده شده و نقش تربیتی مادر، بسیار برجسته است و این موارد به بخش توانمندی فردی زنان برمی‌گردد. در زمینه سلوک الهی و تلطیف هم، روح زن می‌تواند رشد زیادی داشته باشد. در بخش توانمندی اجتماعی زنان هم می‌توان گفت اگر مجموعه‌ای از ظرفیت‌های مربوط به زنان در فعالیت‌های اجتماعی جمع شود، یک قدرت شکست‌ناپذیر خواهد شد.

وی ادامه داد: هر کدام از شما حاضران در این نشست می‌توانید در جای خودتان، یک سری فعالیت‌های فردی داشته باشید، اما اگر این فعالیت‌های فردی با هم جمع شود، تبدیل به فعالیتی عمیق و گسترده اجتماعی خواهد شد و لازمه‌اش این است که انسان دنباله‌رو تشکلی باشد. چرا بانوان آمریکای لاتین در برابر کشته شدن یک سری از زنان که بی‌گناه کشته می‌شوند، نباید موضع بگیرند؟ زنان آمریکای لاتین که می‌بینند بچه‌های بی‌گناه کشته می‌شوند، چرا از آنها دفاع نکنند و صدای خودشان را به جهان نرسانند؟ چرا به دنبال این نباشند که استیفای حقوق زنان در جامعه بشری را به صورت حقوقی دنبال کنند؟ آنها در صورت ایجاد تشکل می‌توانند نشست‌های علمی با موضوع زن، زن در اسلام، زن در غرب در همه کشورهای منطقه آمریکای لاتین برگزار کنند.

دین اسلام؛ مدافع اصلی حقوق زن

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) افزود: در یک قرن اخیر آخرین دفاعی که در غرب از زنان شده، در حوزه فمنیسم بوده که شما مطلع هستید هنوز هم امروزه دست به استفاده ابزاری از زنان می‌زنند. اگر آنها خودشان را پیشرفته می‌دانند، به قوانین مونتسکیو و جاهای دیگر مراجعه کنید تا ببینید در مورد زن چه گفته‌اند. باید در این خصوص مطالعه کنید و بگویید که مدافع اصلی حقوق زن در اسلام، تعریف شده است. اصطلاحات حقوقی را یاد بگیرید و در جلسات سازمان‌های بین‌المللی، شرکت کنید و بگویید که اسلام تنها دینی است که می‌تواند از حقوق انسان و از جمله حقوق زنان، دفاع کند.

آیت‌الله رمضانی با اشاره به رساله حقوق امام سجاد(ع) اظهار کرد: غربی‌ها می‌گویند ما حقوق بشر را پایه‌گذاری کردیم، سابقه این ادعا، صد سال است؛ در حالی که امام سجاد(ع) هزار و دویست و پنجاه سال پیش، رساله حقوق را نوشته است. کلمات پیامبر(ص) و کلمات حضرت امیرالمومنین(ع) در مورد زنان موجود است و همه این محتواها جزو حقوق زنان در اسلام است. باید هویتی که اسلام به زنان داده است را به جامعه غربی و جامعه جهانی معرفی کنید.

وی اضافه کرد: همان طوری که باید شخص خودمان را باور کنیم و به خودباوری فردی برسیم، به لحاظ جمعی هم باید به خودباوری جمعی و خودجمعی برسیم. خودباوری جمعی، یک ظرفیت کمی و کیفی ایجاد می‌کند. زنان یک سرمایه عظیم اجتماعی هستند، البته در طول تاریخ دوران‌های مختلفی بر زنان گذشت، دورانی بود که زنان به عنوان موجودات بی‌هویت معرفی می‌شدند و حتی به لحاظ فرهنگ، کار به جایی رسید که داشتن دختر، ننگ محسوب می‌شد! این که دین، داشتن دختر را نعمت می‌داند ـ که اگر نعمت بیاید، برکت بر خانه نازل می‌شود ـ به خاطر آسیب‌هایی بود که در آن زمان نسبت به دختران وجود داشت. بی‌هویتی و استفاده ابزاری، بدترین چالش در مورد زنان بوده و این مسئله در دوران جاهلیت کهنه، بسیار وجود داشت، متاسفانه زمانی بود که بعد از مرگ مرد، زن به عنوان ارث پسر بزرگ دانسته می‌شد. در چنین زمانی، پیامبر اکرم(ص)، خود را مدافع هویت و کرامت زنان دانستند و مدافع حقوق زنان بودند و به یک معنا، قربانی دفاع از حقوق زنان شدند، چون به این خاطر، مشرکان ایشان را ابتر و مقطوع‌النسل معرفی کردند. کار به جایی رسید که پیامبر برای دفاع از این کرامت، دست دخترشان را می‌بوسیدند و تصویر جدید، عمیق و دقیقی را از زن ارائه دادند.

برابری زن و مرد در رسیدن به مقامات معنوی

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) افزود: زن می‌تواند آرام‌بخش جامعه و خانواده و مکمل تربیت نسل بشر باشد، او این نقش اصلی را می‌تواند به خوبی در خانه ایفا کند و این نقش بسیار مهمی است که به زنان داده شده است. مسئولیت زن، فقط ماندن در خانه نیست، بلکه می‌تواند فعال اجتماعی هم باشد و او حتی می‌تواند نه فقط در بخش تربیتی؛ بلکه در بخش‌های فرهنگی و سیاسی هم جریان‌ساز باشد. زن این گونه، هویت عالی پیدا می‌کند و در کنار مردان به آن رشد عالی می‌رسد. حتی برخی از زنان، رشدشان در این بخش از مردان هم بیشتر است، تا جایی که رسول اکرم(ص) می‌فرماید: زدن زنان، کار آدم‌های پست و همسران پست است. تمام مقاماتی که برای مردان مثل حیات طیبه وجود دارد، برای زنان هم هست؛ «مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثَی وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاةً طَیِّبَةً»؛ انسانیت، زن و مرد نمی‌شناسد، بلکه انسانیت به کرامت برمی‌گردد. در روایات آمده است که «عده‌ای از یاران ارشد امام زمان(عج)، از زنان هستند».

آیت‌الله رمضانی با اشاره به عدم تفاوت زنان و مردان در کمال اظهار کرد: خداوند در آیه ۱۳ سوره حجرات می‌فرماید: «یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَأُنْثَیٰ وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ۚ إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ». خداوند آن قدر هویت و کرامت زنان را بالا می‌برد که برخی از زنان، توسط پروردگار در قرآن به عنوان الگو معرفی شده‌اند. خداوند به واسطه حضور زن، جریان کوثرگرایی را در برابر تکاثرگرایی در جامعه محقق می‌کند. جریان کوثرگرایی ماهیت توحیدی دارد که این به برکت حضرت زهرا(س) است. از سوی دیگر، افراد در تکاثرگرایی به مالشان می‌نازند. در قرآن درباره زنان از تعابیری استفاده شده که همان تعبیر برای مردان استفاده گردیده و حتی از این تعابیر استفاده نبوت و امامت هم می‌شود، مثل آیه «وَإِذْ قَالَتِ الْمَلَائِکَةُ یَا مَرْیَمُ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَاکِ وَطَهَّرَکِ وَاصْطَفَاکِ عَلَیٰ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ» که در مورد حضرت مریم(س) است.

وی افزود: اسماء همسر جعفر بن ابی‌طالب به حبشه هجرت کرد، زمانی که به مدینه برگشت پرسید: آیا آیه‌ای در مورد زنان آمده است یا نه و اگر آیه‌ای نیامده، همه ما ضرر کردیم. اسماء به نزد رسول اکرم(ص) آمد و از ایشان پرسید: یا رسول‌الله آیا آیه‌ای در مورد زنان نیامده است؟ پیامبر(ص) پاسخ دادند: چرا، آیه ۳۵ سوره احزاب در این خصوص نازل شده که خداوند می‌فرماید: «إِنَّ الْمُسْلِمِینَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِینَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِینَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِینَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِینَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِینَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِینَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِینَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاکِرِینَ اللَّهَ کَثِیرًا وَالذَّاکِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِیمًا». اسماء از شنیدن این آیه بسیار خوشحال شد. این آیه حکایت از این دارد که همه مقاماتی که برای مردان است، برای زنان نیز می‌باشد و اشاره به برجسته بودن نقش زن دارد.

نقش آرام‌بخشی زن در خانواده

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) ادامه داد: علامه جوادی آملی از بزرگان فقه و حکمت و فلسفه و عرفان هستند و ایشان چهل سال است که تفسیر کل قرآن را می‌گویند و مهمترین تفسیر این زمان، به نام «تفسیر تسنیم» در ۷۵ جلد به نوشته علامه جوادی آملی است. ایشان کتابی به نام «زن در آیینه جلال و جمال» دارند که حتما بانوان باید این کتاب را بخوانند. علامه جوادی آملی در این کتاب تعبیر لطیفی دارد با این مضمون که مرد مظهر جلال الهی و زن مظهر جمال الهی است. آرامش جمال به جلال، و آرامش جلال به جمال است، لذا خداوند در قرآن می‌فرماید: این‌ها به همدیگر سکونت و آرامش می‌دهند. در انجیل آمده که این آرامش از طرف زن به مرد است، اما علامه طباطبایی(ره) در تفسیر المیزان می‌نویسد: این آرامش هم از طرف زن به مرد و هم از طرف مرد به زن است.

وی در ضرورت هم‌افزایی و همکاری میان فعالان زن خاطر نشان کرد: ما باید به سمت تشکل‌سازی و سازماندهی برویم. جمعیت بانوان اهل‌بیت(ع) در صورت تشکیل می‌تواند برکات زیادی را برای بانوان این منطقه عظیم داشته باشد. این تشکل می‌تواند نشست‌های علمی را در موضوعات مختلف مربوط به زنان داشته باشد و بیانیه‌های متعددی در دفاع از حقوق زنان منتشر کند و جلساتی را به صورت مجازی در مناسبت‌هایی همچون ولادت‌ها و شهادت‌ها برگزار کند و شاهد حضور اعضای تشکل در کنفرانس‌های مختلف باشیم.

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) در پایان با ابلاغ سلام رهبر معظم انقلاب به جوانان و بانوان آمریکای لاتین گفت: من به حاضران در این جلسه توصیه می‌کنم که دیدگاه‌های امام خمینی(ره) و حضرت آیت‌الله خامنه‌ای را در مورد زنان مطالعه کنند. امام خمینی(ره) می‌فرمودند: ما مأمور به تکلیف و وظیفه هستیم. ما باید به وظایف خودمان به درستی عمل کنیم، چرا که تاریخ در مورد ما قضاوت خواهد کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • خداحافظ رئال: رائول روی نیمکت تیم آلمانی!
  • پیروزی نامطمئن دورتموند برای رسیدن به فینال
  • حضور جیمی کرگر در دیوار زرد هواداران دورتموند و خوشحالی شدید از به ثمر رسیدن گل نیکلاس فولکروگ / فیلم
  • ژوزه مورایس نشست خبری را ترک کرد
  • کشت گل محمدی در ۶۰۰ هکتار اراضی کشاورزی کاشان
  • دوراهی قالیباف برای رسیدن به صندلی ریاست
  • بازگشت مدافع چپ جنجالی به شهر آرزوها
  • زن و مرد در رسیدن به مقامات معنوی برابر هستند/ دین اسلام؛ مدافع‌ اصلی حقوق زنان است
  • راه رسیدن به نوآوری، سرمایه‌گذاری بر انسان خلاق است
  • ببینید | عجیب‌ترین طراحی تاریخ فوتبال؛ عبور بازیکنان از خیابان برای رسیدن از رختکن به ورزشگاه!